2.3 Hipnosi Ericksoniana

Per al nostre cervell arcaic, Real, Virtual, Imaginari o Simbòlic, és igual, ja que no és capaç de distingir entre aquestes opcions.
Una serp o una aranya que apareixen en un documental de televisió poden produir una alta intensitat de por o fàstic a aquelles persones que en tinguin cap a aquests animals. I en canvi, la serp no és allà; en realitat no representa un perill per a la nostra vida, una serp en una pantalla de televisió. Però el mecanisme de la por o del fàstic s'activa igual tot i que la imatge no sigui real, sinó sols virtual.
Qui no ha plorat veient una pel·lícula trista?
Has tingut mai taquicàrdia veient una pel·lícula d'acció i persecució en la què t'adones que el protagonista està a punt de ser atrapat?

EXPERIÈNCIA:

Et proposo fer aquesta petita experiència: Prova, ara mateix, d'imaginar-te una llimona, amb el seu color groc característic; toca la seva pell rugosa i fresca, ensuma-la. Imagina que agafes un ganivet i que obres la llimona per la meitat i veus regalimar unes gotetes de suc d'un to groc més pàlid, un suc que coneixes bé. I ara et quedes contemplant l'interior d'una de les dues meitats amb els grills segats pel mig, que ja van secretant aquest suc àcid, meravellós que és el suc de llimona. Imagina que t'acostes a la cara aquesta meitat, de la què en regalimen algunes gotes i que pots sentir la seva flaire, aquesta flaire àcida i fresca, característica de la llimona. I anem un pas més enllà i ara t'imagines que t'acostes molt a poc a poc la llimona als llavis, sols una mica, sols per tocar-la una mica amb la punta de la llengua. i sentir aquella esgarrifança característica que es produeix en contacte amb el seu suc.
Se t'ha produït més secreció de saliva durant la visualització?
Possiblement sí. A la majoria us haurà passat. I no hi ha llimona, no existeix cap llimona, ni tan sols virtual. Era una llimona imaginària, la què ha desencadenat una reacció física en el teu cos: major secreció de saliva.
Aprofitant aquesta característica del nostre cervell, La Hipnosi Ericksoniana ens permet modificar records i percepcions, mitjantçant estats induïts de relaxació. Es tracta d'aprofitar aquesta particularitat del cervell en favor nostre, ja sigui per a la sanació d'algun aspecte, com per generar possibilitats futures en nosaltres. Podem fer que el nostre cervell visqui un èxit, fins i tot abans que aquest sigui real; d'aquesta manera aprèn que pot reeixir en aquest tipus de situacions. També podem modificar records dolorosos, a fi de tenir un àlbum de records sans. També podem jugar amb les metàfores, a fi de fer que el nostre cervell entengui allò que potser no podria entendre de cap altra manera.
L'Hipnosi Ericksoniana és una forma de comunicació amb el cervell arcaic molt efectiva, ja que ens consta que la comunicació es produeix. I ho sabem perquè en podem observar les respostes biològiques, en el nostre cos.