2.4 Art-Teràpia

L'art és el llenguatge dels déus. És allò que ens pot dur a connectar amb parts de nosaltres mateixos que habitualment resten en silenci. Ens permet expressar-nos des de certs racons del Jo, als quals no podríem arribar mai des de la ment racional. És el llenguatge de l'emoció, de la bellesa, de la subtilitat.
L'Art ha estat utilitzat també com a instrument terapèutic des dels inicis dels temps. I en molts moments de la Història han aparegut éssers humans que han assolit certes cotes d'enlairament de l'esperit a través de l'art. Les experiències artístiques poden arribar a ser molt potents, perquè ens connecten directament, sense intermediaris, amb determinades emocions. I aquí és on, si pots viure aquesta experiència acompanyat per un/a terapeuta, pots aprofitar-la al màxim i pot esdevenir molt alliberadora.
L'emoció i la biologia estan estretament unides. El llenguatge de l'emoció s'expressa en el cos, en la biologia. I l'art n'és un facilitador de primer ordre.
Hi ha persones per a les quals, posar paraules a determinades experiències, en un primer moment, els resulta massa dolorós, per la qual cosa se'ls fa impossible. I l'art permet una expressió del seu dolor, encara que sigui en format abstracte, per la qual cosa constitueix una primera via de drenatge, que més endavant acabi possibilitant la paraula, en cas que sigui necessari; o potser, ja ni cal.
Es tracta de fer neteja de la manera que sigui: a les fosques, o amb llum, amb música o amb silenci... tant hi fa. El que compta al final és la sensació d'alliberament. La frase: "Sembla que m'hagi tret un gran pes del damunt" és una de les que escolto més sovint. I acostumo a respondre: "No ho sembla! Te l'has tret de sobre, aquest pes". Les històries, els drames, pesen, i encara que no ens ho sembli, pesen físicament, ens mantenen en una vibració baixa i això fa que tinguem la sensació corporal de pes, d'haver de caminar arrossegant els peus. Desfer-se de pesos, significa la possibilitat de poder caminar lleugerament, gairebé de puntetes, com una dansa, gairebé com si voléssim per damunt del terra. I aquesta sensació, quan s'ha experimentat alguna vegada, no s'oblida mai més.