2.2 P.N.L.

La P.N.L. (Programació Neuro Lingüística) és una eina meravellosa al servei de les persones.
Significa la possibilitat de reprogramar, a través de la paraula i de les imatges, tant els nostres records més dramàtics com els nostres hàbits més nocius o inadequats i substituir-los per d'altres que ens permetin assolir els nostres objectius. Tots sabem que hi ha hàbits, maneres de fer, seqüències de pensament, actituds personals, pors, fòbies, filies, records i un munt de ressorts en l'ésser humà, que són quasi una garantia d'èxit o de fracàs. 
Es tracta de mantenir i reforçar aquells que ens permeten viure de la manera que desitgem i d'acord amb els valors de cadascú i desfer-nos d'aquelles actituds, pors, hàbits, pensaments recurrents, records, etc. que sabotegen els nostres propòsits.
Es diu que el pitjor enemic d'un mateix és un mateix. Exacte! perquè tu ets la persona que més vegades et saboteges l'arribada al cim de les teves aspiracions. Després, som tan hàbils que repartim culpes a dojo entre: la sort, els altres, el clima, les circumstàncies, etc. No són els altres, no és la sort, no són les circumstàncies. Ets tu. I no t'estic culpant; aquesta paraula no entra en el meu diccionari. Sols estic exposant que tots tenim la possibilitat de prendre la nostra vida a les nostres mans i deixar d'esperar que els altres o les circusmtàncies canviïn.
Llavors, si coneixem el problema, si tenim una eina de gran eficàcia per a enfrontar-nos-hi, a què estem esperant?
La PNL ens permet viatjar en el temps i, ja que no podem modificar el passat, sí que podem modificar el record o l'emprempta emocional d'aquest en els moments dramàtics i fer que sigui possible recordar aquests moments sense tornar a caure en shock, sense desvetllar altra vegada les emocions que els van acompanyar en el moment dels fets. Podem re-significar tota la nostra vida a fi d'esdevenir persones més sanes i no persones que actuen subjectes a programacions passades, de les quals no han sabut desempallegar-se.
No reaccionem a la situació que tenim al davant, sino a un munt de situacions de tonalitats similars, que hem viscut anteriorment. Fins que no siguem capaços de desfer-nos d'aquests grillons, és impossible fer decisions lliures, ja que estem empresonats per determinats programes que, sense que ens en adonem, condicionen del tot les nostres vivències, les nostres percepcions i la nostra vida.
La vida de cadascú és responsabilitat de cadascú i la PNL és un instrument altament eficaç en la presa de responsabilitat personal i en la "neteja" del propi soterrani. Allò que va passar ja va passar, però és potestat teva triar si vols seguir tenint el soterrani ple de rates, escarabats, cucs,serps i humitats o et decideixes a fer neteja i dones un nou significat al teu passat que et permeti saltar a un futur més desitjable.